Top 20 Banking Related MCQS Questions with answers.

1.NABARD was established in the year ____.

A. 1984

B.1983

C.1982

D.1980

Ans-B 1983

2.The full form of ECS______.

A. Entrepreneur clearing system

B. Easy clearing system

C. Economic clearing system

D. Electronic clearing system

Ans-D Electronic clearing system

3._____ account is normally opened for business for their convenience.

A. Fixed Deposit.

B. Saving Deposit.

C. Recurring Deposit.

D. Current Deposit.

Ans-D Current Deposit.

4.Banks are commercial _____.

A. Business

B. Institution

C. Trust

D. Organization

Ans-B Institution

5.___ is the bailment of good, security for payment of debt.

A. Pledge

B. Mortgage

C. Hypothecation

D. Presuppose

Ans-A Pledge

6.Two or more banks agree to finance a particular project is called___.

A. Re- Banking

B. Reinsurance

C. Loan syndication

D. Merger

Ans-C Loan syndication

7.Each internet accountholder is provided with ____.

A. NFC

B. EMV

C. ATM

D. PIN

Ans-D PIN

8.Unit Trust of India is the first mutual fund started in India in_____.

A. 1964

B. 1947

C. 1968

D. 1965

Ans-A 1964

9.______ banks provide development finance, venture capital, management consultancy etc.

A. Co-operative Bank

B. Commercial Bank

C. EXIM Bank

D. SIDBI Bank

Ans-B Commercial Bank

10.In _____ year RBI monetary Museum Website launched.

A. 1992

B.1994

C.1999

D. 1998

Ans-D 1998

11.The first bank in India called the ______ .

A. State Bank of India

B. Unit trust of India

C. General Bank of India

D. Bank of Calcutta

Ans-C General Bank of India

12.The full form of NEFT is ____.

A. National Electronic Funds Transfer

B. National electronic fee transfer

C. National Election Fund Transfer

D. New Electronic Fund Transfer

Ans-A National Electronic Funds Transfer

13.______ is a process of investment in securities.

A. Mutual fund

B. Factoring

C. Merchant Banking

D. Portfolio Management

Ans-D Portfolio Management

14.In_____, the first online banking service was launched.

A. 1995

B. 1997

C.2000

D.1998

Ans-B 1997

15.The board for payment & settlement systems in India was established in _____.

A.2002

B.2003

C.2005

D.2004

Ans-C 2005

16._____Deposit’s main objective is to promote savings of the people.

A. Saving

B. Current

C. Recurring

D. Fixed

Ans-A Saving

17._____ is repayable on the expiry of specified period.

A. Fixed Deposit

B. Saving Deposit

C. Current Deposit

D. Recurring Deposit

Ans-A Fixed Deposit

18._____ deposit is also called as cumulative deposit account.

A. Saving

B. Recurring

C. Current

D. Fixed

Ans-B Recurring

19.Banks have started funding the _____ assets through leasing.

A. Quick

B. Intangible

C. Current

D. Fixed

Ans-D Fixed

20.The Scheduled banks are included in the schedule of ______Act.

A. RBI

B. Banking

C. Statutory

D.SEBI

Ans-A RBI

Recommended Video:

Thanks for taking out your time to read this blog . I hope you all must have gained some knowledge .

Thanks again.

--

--

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Techy Khushi

#Youtuber, Content writer ,Website creator, Social media Account handler, Lecturer