Top 15 Industrial Sickness Related MCQS Questions along with answers.

  1. Industrial sickness contributes to ______cost economy.
    A. High
    B. medium
    C. Average
    D. Low

Answer-A

2.Industrial Sickness Concerns_____.

A. Government
B. Employees
C. Bankers
D. All of these

Answer-D

3.____amongst the following is an internal cause of industrial sickness.
A. recession
B. ineffective sales promotion
C. changes in customer’s demand
D. changes in government policies.

Answer-B

4. An industrial unit is considered sick when its financial position is ____.
A. good
B. satisfactory
C. not satisfactory
D. none of the above

Answer-C

5.Which of the following is not an internal factors of industrial sickness?
A. Shortage of power
B. Mismanagement
C. Diversion of funds
D. Excessive overheads

Answer-A

6. Born sickness is the sickness since____ of the organization.
A. inception
B. end
C. termination
D. middle

Answer-A

7.The Government policy for sick industrial units aims at____
A. revival
B. reconstruction
C. rehabilitation
D. all of these

Answer-D

8.Which of the following is not a problem of Industrial Sector in India?
A. Regional Imbalances
B. Inadequate Employment Generation
C. Losses and Industrial Sickness
D. Low-cost industrial economy

Answer-D

9.Which of these are reasons attributed to Industrial Sickness?
A. Labour Unrest
B. Working Capital Shortage
C. Demand Recession
D. All of the above

Answer-D

10.Which of these are reasons attributed to Industrial Sickness?
A. Cost Escalations
B. Financial Mismanagement
C. Uneconomic size
D. All of the above

Answer-D

11.Which of these are reasons attributed to Industrial Sickness?
A. Shortage of Raw Materials
B. Outdated Machinery and Equipment
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 and 2

Answer-C

12.Which of the following is NOT an immediate indicator of industrial sickness ?
A. Drop in profitability
B. Labour unrest
C. Shrinking of market credit
D. Decline in market share

Answer-D

13.____sickness is the sickness that the organization did not have inception.
A. Made
B. Achieved
C. Born
D. Become

Answer-B

14. Problem of industrial development is seen in____.
A. regional imbalance
B. sectoral imbalances
C. industrial sickness
D. all of these

Answer-D

15.Sick industries refers to those units____.
A. which perform poorly
B. incur cash losses for consecutive years
C. gradually erode the entire net worth
D. all of these

Answer-D

I hope this will help you to prepare for the exams.
Not only this, you need to refer other sources before going to attend the exam. It is only a sample that i made to help you.

Recommended Video.

Thanks for taking out your time to read this blog . I hope you all must have gained some knowledge .

Thanks again.

#Youtuber, Content writer ,Website creator, Social media Account handler, Lecturer